Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanından Yaz Dönemi Uyarısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Ferunda Demir, yaz mevsiminde çocukların fazla enerjilerini dış mekanda harcadığını belirterek, “Çocuklar açık havada sürekli aktif olarak zaman geçiriyorlar. Ancak ani hareketler ve dikkatsiz oyunlar sonucunda istenmeyen kazalar meydana gelebiliyor. Bu kazalar zaman zaman kırıklarla sonuçlanabilir” dedi. Düşme ya da çarpma sonucunda kızarıklık, morluk, şişlik ve özellikle hareket kısıtlılığı gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Demir, “Bu belirtiler varsa hemen bir uzmana başvurulmalı. Çünkü yaz aylarında parklarda özellikle el, bacak, ayak ve parmak kırıklarına sıkça rastlıyoruz” şeklinde konuştu.

Çocuklarda Sık Rastlanan ‘Yaş Ağaç Kırığı’ Türü

Uzm. Dr. Ferunda Demir, çocuklarda en yaygın kırık türlerinden birinin ‘yaş ağaç kırığı’ olduğunu belirterek, bu tip kırıkların genellikle destek tedavisi ile düzeldiğini söyledi. Dr. Demir, “Bu kırıklar genellikle kendi kendine iyileşme özelliğine sahiptir. Ancak yine de uzman kontrolü ve uygun destek gereklidir” ifadelerini kullandı. Kemik yapısı, genel sağlık durumu ve beslenmenin kırıkların iyileşme sürecinde önemli olduğunu belirten Demir, “Çocuğun vücuttaki kalsiyum depoları dolu ve D vitamini seviyesi yeterliyse kırık iyileşmesi çok daha hızlı ve sağlıklı olacaktır” şeklinde açıkladı.

Fiziksel Aktivitelerin Yaş Grubuna Uygun Olması Önemli

Uzm. Dr. Demir, yaz tatilinde çocukların fiziksel aktivitelerle yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Spor faaliyetleri yaş gruplarına uygun, kontrollü ve güvenli ortamlarda gerçekleştirilmelidir. Aileler çocuklarını kontrolsüz alanlara değil, güvenli alanlara yönlendirmelidir” tavsiyesinde bulundu.

Süt ve Süt Ürünleri Beslenmede Önemli Bir Yere Sahip

Çocukların sağlıklı kemik gelişimi için beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ferunda Demir, “Süt ve süt ürünleri çocukların günlük beslenme rutininde yer almalıdır. Gerekirse dönemsel olarak D vitamini takviyesi yapılmalıdır” dedi.

Related Posts

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Güneşli günler göz sağlığı açısından bazı riskleri beraberinde getiriyor: Çocuklarda önlem alın

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşah Tezcan, UV korumalı gözlük ve şapka kullanımının yaz aylarında göz sağlığı için kritik olduğunu vurguladı.

Sosyal medyanın yeni tuzağı: Tehlike saçıyor!

Bir dönem göz altı torbaları için basur (hemoroid) kremleri kullanma akımından sonra şimdi de menopoz dönemi ve sonrası kadınlarda vajinal kuruluk ve menopoza bağlı yan etkileri hafifletmek için kullanılan östrojen içerikli kremlerin, cilt kuruluğu ve kırışıklık giderici olarak yüze uygulama akımı başladı. Uzmanlar bu kremlerin bilinçsiz şekilde yüze sürülmesinin ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda uyarıyor.