Parkinson hastalığının tespitinde kullanılabilecek kalem

Parkinson Hastalığını Tespit Etmek İçin Yeni Bir Kalem Geliştirildi

Bilim insanları tarafından yapılan son araştırmaya göre, Parkinson hastalığının erken belirtilerini saptamak için özel bir kalem geliştirildi. Bu kalem, el hareketlerini yapay zeka ile analiz ederek hastalığın teşhisini kolaylaştırabilir.

Parkinson hastalığı üzerine uzun yıllardır devam eden çalışmalar sonucunda, Nature Chemical Engineering’te yayınlanan yeni bir araştırma ile önemli bir adım atıldı.

Dünya genelinde yaklaşık 10 milyon insanı etkileyen nörodejeneratif bir hastalık olan Parkinson’un teşhisinde kullanılmak üzere manyetik mürekkep içeren yapay zekalı bir kalem geliştirildi. Bu kalem, hastalığın belirtilerini analiz ederek teşhis koymak için el yazılarından veri topluyor.

Kişilerin el hareketlerini incelemek amacıyla özel bir teşhis kalemi geliştirilmiştir. Kalem, geleneksel kalemlerin aksine esnek bir manyetik uç ve manyetik bir sıvı kullanılarak tasarlandı. Bu sayede, kalemin gövdesinde bulunan iletken bobin aracılığıyla elektrik akımı üretilmektedir.

Yapılan çalışmada, bu elektrik sinyali, Parkinson hastalığı olan bireylerin el yazıları ile sağlıklı bireylerin el yazıları arasında ayrım yapmak ve yapay zekayı eğitmek için kullanılmıştır.

Araştırmanın baş yazarı olan Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles’da doktora adayı Gary Chen, cihazın küçük ve yüksek frekansta gerçekleşen hareketleri tespit edebilme özelliği sayesinde el titremelerini analiz etmek için ideal bir seçenek olduğunu belirtmektedir.

Cihazın, 16 kişilik bir denek grubunda Parkinson hastalığını %95 doğrulukla tespit ettiği bildirilmiştir.

Düşük maliyetli ve doğru teşhis yapma kabiliyeti sayesinde, ilerleyen dönemde tedavi görmeyen Parkinson hastalarına yardımcı olması beklenen bu tanı kalemi, hastalığın erken evrelerinde teşhis koymak için önemli bir araç olabilir.

Related Posts

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

Google’dan yapay zekada yeni hamle: Modeller artık telefonlarda çevrimdışı çalışacak

Teknoloji devi Google, geçtiğimiz hafta içerisinde kullanıcıların yapay zeka geliştirme platformu Hugging Face gibi kaynaklardan edindikleri çeşitli açık erişimli yapay zeka (AI) modellerini telefonlarında yerel olarak çalıştırmalarına imkan veren …