‘Menopoz sonrası kanamalarda her 10 vakadan biri kanser işareti olabilir’

Postmenopozal Kanama ve Kadın Sağlığı

Postmenopozal kanama, kadınların adet dönemlerinden en az bir yıl sonra meydana gelen kanama olarak bilinmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, postmenopozal kanamanın miktarı, süresi veya sıklığı ne olursa olsun, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Zira bu tür kanamalar rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların habercisi olabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenopozal kanamanın en yaygın nedenlerinden birinin östrojen azalmasına bağlı olarak rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlığının artması olan endometriyal atrofi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarı polipi, miyom, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da bu tür kanamalara neden olabilir.

“Jinekolojik Muayene ve Ultrasonografi Şart!”

Menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastaların takip edilmesi gereken adımları paylaşan Prof. Dr. Ural, öncelikle detaylı bir jinekolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bunun yanı sıra ultrasonografi ile rahim iç duvar kalınlığının ve yumurtalıkların incelenmesi, şüpheli durumlarda ise rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerektiğini söylemektedir.

Menopoz sonrası kanamanın normal bir durum olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ural, kanser riskini göz ardı etmemek adına postmenopozal kanama durumunda hemen tanı yöntemlerinin uygulanması gerektiğini ve erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğini belirtmektedir.

Related Posts

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Güneşli günler göz sağlığı açısından bazı riskleri beraberinde getiriyor: Çocuklarda önlem alın

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşah Tezcan, UV korumalı gözlük ve şapka kullanımının yaz aylarında göz sağlığı için kritik olduğunu vurguladı.

Sosyal medyanın yeni tuzağı: Tehlike saçıyor!

Bir dönem göz altı torbaları için basur (hemoroid) kremleri kullanma akımından sonra şimdi de menopoz dönemi ve sonrası kadınlarda vajinal kuruluk ve menopoza bağlı yan etkileri hafifletmek için kullanılan östrojen içerikli kremlerin, cilt kuruluğu ve kırışıklık giderici olarak yüze uygulama akımı başladı. Uzmanlar bu kremlerin bilinçsiz şekilde yüze sürülmesinin ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Minik bir sararma, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir!

Gözlerde ve ciltteki sararma hafife alınmamalı. Yenidoğan sarılığı fark edilmezse, bebeğin beyninde geri dönüşü olmayan sorunlara neden olabilir. Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Öktem ebeveynlere kritik uyarılarda bulundu.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.