Bakan Kurum: Acil dönüşmesi gereken 600 bin konut var

İstanbul’da Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Devam Ediyor

HABER MERKEZİ/ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremin ardından yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, devlet ve milletin birlikte hareket ederek felaketin üstesinden geldiğini belirterek, yaraların sarıldığını ifade etti. Toplamda 453 bin ev ve iş yerinin yıl sonuna kadar tamamlanması için emek harcandığını söyledi.

Riskli bölgeler arasında öncelikle İstanbul’un geldiğini vurgulayan Bakan Kurum, şehirdeki ev ve iş yerlerinin güvenli hale getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini aktardı. İstanbul’da bulunan 8 milyon 70 bin ev ve iş yerinden 3 milyon 393 binin 2000 yılı öncesine ait olduğunu dile getiren Bakan Kurum, yapılan düzenlemelerle şehrin yüzde 60’ının güvenli hale geldiğini söyledi. Ancak hala dönüştürülmesi gereken 600 bin konutun olduğunun altını çizdi.

2012 yılından itibaren 923 bin bağımsız bölümün dönüşümünün tamamlandığını belirten Bakan Kurum, şehrin 39 ilçesinde binlerce konutun dönüştürüldüğünü dile getirdi. Kredi ve hibe desteğinin artırıldığını ve destek miktarının 1 milyon 875 bin TL’ye çıkarıldığını aktaran Bakan Kurum, Yarısı Bizden kampanyası kapsamında İstanbul’da 62 bin konutun dönüşüm sürecinde olduğunu söyledi.

İstanbul Depremi Sonrası Dönüşüm Çalışmaları

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında inceleme yapıldığını, hasar tespitlerinin yapıldığını ve vatandaşların güvenli evlere girmeleri için destek olduklarını belirten Bakan Kurum, 354 bin binanın bağımsız bölümünün hasarsız, 61 bin binanın ise az hasarlı olduğunu açıkladı. Hasarlı konutlarda iskan edilen vatandaşlarla görüşmelerin başladığını ve Yarısı Bizden kampanyasına dahil edileceğini belirtti.

‘TÜM BELEDİYE BAŞKANLARIMIZI SÜRECE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ’

Kentsel dönüşüm sürecine destek çağrısında bulunan Bakan Kurum, belediye başkanlarını vatandaşların endişelerini ciddiye almaya, bilgi kirliliğine kapılmamaya çağırdı. Vatandaşların güvenli ve sağlıklı yapılar içinde yaşamalarını sağlamak için tüm paydaşların işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

‘BAKANLIĞIMIN KAPILARI DA ARDINA KADAR AÇIK’

Bakan Kurum, İstanbul’un dönüşümüyle ilgili görüşmek isteyen herkesi dinlemeye hazır olduğunu belirterek, bakanlık kapılarının herkese açık olduğunu belirtti. Deprem riskine karşı harekete geçilmesi gerektiğini ve İstanbul’un modern ve güvenli bir şehir olması için çalıştıklarını dile getirdi.

‘MİLLETİMİZ BİZDEN BUNU BEKLİYOR’

Kentsel dönüşümün yanı sıra tarihi değerlere sahip çıkılması ve İstanbul’un daha yaşanabilir bir şehir olması için çaba harcandığını belirten Bakan Kurum, vatandaşların desteğiyle bu sürecin başarıyla tamamlanacağını ifade etti. İstanbul’un geleceği için tüm kesimlerin işbirliği yapması gerektiğinin altını çizdi.

BELEDİYELERE ÇAĞRI: KONSER DE DÜZENLEMEYELİM, BÜTÇEMİZİ BURAYA HARCAYALIM

Bakan Kurum, kentsel dönüşüm için belediyelere seslenerek etkinlikler yerine bütçenin dönüşüm çalışmalarına harcanması gerektiğini belirtti. İstanbul’un güvenli bir şehir haline gelmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

“İhtiyaç kredisi faizi yüzde 72! Bu mudur yönetmek?”

Türkiye’de ekonomik krizin etkileri sokakta daha da görünür hale gelirken, esnafın yaşadığı zorluklar dikkat çekici boyutlara ulaştı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Sicil Gazetesi verilerine göre, 2025 yılının Ocak-Mayıs döneminde ülke genelinde 49 …

İsrail İran çatışması, küresel piyasalarda endişeleri beraberinde getirdi

13 Haziran tarihinde İsrail’in İran’a saldırısını başlatması sonrasında global piyasalar artan gerilimin etkisini hissetti

Emekli seyyanen zam istiyor

Milyonlarca emekli için Temmuz en kritik aylardan. Çünkü maaşlara 6 aylık enflasyon farkları yansıtılacak. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, tam da bu kritik süreçte emekliler için seyyanen zam talebini yineledi. Ergün …

Emtia piyasalarında jeopolitik risk etkisi

Emtia fiyatlarında tamamlanan haftada, makroekonomik veriler ile Orta Doğu’da İsrail ve İran arasındaki artan gerilim varlık fiyatları üzerinde etkili oldu.

TESK bölge toplantılarının üçüncüsü Adana’da yapıldı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Adana’da yapılan toplantılar üzerine açıklamalarda bulundu. Palandöken işyeri kiralarından alınan vergilere de değinerek ”Bugün 10 bin TL’ye tuttuğunuz bir dükkân, önümüzdeki yıl 16 bin TL’ye çıkacak. Üstelik bu 16 bin TL’nin yüzde 20’si kira stopajı olarak Maliye’ye yatırılacak. Bu kirayı alan mülk sahibi de ayrıca kendi vergisini verecek” dedi.

Kamu işçisine şaka gibi teklif

Hükümetten 600 bin kamu işçisini hiçe sayan zam teklifi geldi Teklif ilk 6 ay için yüzde 16, ikinci 6 ay için yüzde 8’de kaldı. Türk-İş Başkanı Atalay, bu teklifi kabul etmeyeceklerini açıklarken, kamu işçileri eyleme ve greve hazır olduklarını belirtti.