Android’te sinsi tehlike: Kullanıcıların verilerini çalıyor

Avusturya’daki Teknoloji Üniversitesinde Android Cihazları Hedef Alan Yeni Siber Saldırı Yöntemi Ortaya Çıktı

TU Wien’in önde gelen teknoloji üniversitelerinden araştırmacılar, Android işletim sistemini hedef alan yeni bir siber saldırı yöntemi olan “TapTrap”i keşfettiler. Bu yöntem, arka planda gizlice çalışan bir uygulama aracılığıyla kullanıcıların cihazlarına sızıyor. Kullanıcının farkına varmadan ekranının önüne çıkan uygulama, klavye girişlerini kaydederek hassas bilgileri ele geçiriyor. Bu saldırı yöntemi ile cihazdaki uygulamaları kontrol etmek hatta silmek bile mümkün olabiliyor.

Araştırmacıların incelemelerine göre, Android işletim sistemine sahip yaklaşık 100.000 uygulamanın %76’sının “TapTrap” saldırısına karşı savunmasız olduğu belirlendi. Henüz doğrudan bir saldırının tespit edilmemesine rağmen uzmanlar, bu tehdidin ciddi olduğunu vurguluyor.

Tarayıcı ve Uygulama Geliştiricileri Uyarıldı

TU Berlin araştırma ekibi, alarmı artırarak konuyla ilgili önlemleri hızlandırdı. Firefox, Google Chrome ve Android geliştirici ekiplerine güvenlik açıkları hakkında detaylı bilgiler sağlandı. Bu bilgiler doğrultusunda geliştirici gruplar, güvenlik açıklarını kapatan güncellemeler yayınladı. Özellikle tarayıcı tabanlı açıklar için gelen güncelleştirmelerin kullanıcılar tarafından hemen yüklenmesi önem taşıyor.

Ayrıca, bilinmeyen kaynaklardan uygulama indirilmemesi ve telefon ayarları üzerinden animasyonların devre dışı bırakılması gibi basit önlemler alarak güvenliği artırmak mümkün.

Rus Hacker Grubuna Operasyon

Almanya Federal Kriminal Dairesi (BKA), Rusya’dan “NoName057(16)” adlı siber suç grubuna karşı önemli bir operasyon düzenledi. ABD, Hollanda, İsviçre, İsveç, Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin güvenlik birimlerinin işbirliğiyle gerçekleşen uluslararası operasyon sonucunda, grup tarafından kullanılan büyük bir botnet ağı çökertildi. Bu ağ, birçok internet sitesine saldırılar düzenleyerek hizmet kesintilerine neden oluyordu.

BKA, yayınladığı resmi açıklamada, saldırıların Avrupa genelinde kamu kurumlarını ve özel sektörü hedef aldığını belirtti. Operasyonun teknik ve diplomatik açıdan karmaşık bir süreç olduğu da vurgulandı.

Related Posts

Teknofest kapsamında OSB ile bu yıl ilk defa “Mesleki Yetenek Yarışması” düzenlenecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknofest kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile bu yıl ilk defa “Mesleki Yetenek Yarışması” düzenleyeceklerini belirterek, “Yarışma, mesleki ve teknik lise öğrencileri, üniversite düzeyindeki katılımcılar, mezunlar ve sahada deneyim kazanmış ustaların katılımına açıktır.” ifadesini kullandı.

Twitter (X) çöktü mü? (19 Temmuz 2025) Son 24 saat kesinti raporu

Twitter çöktü mü? sorusu 19 Temmuz 2025 (bugün) sıklıkla yanıtı araştırılan sorulardan biri oldu. Bazı kullanıcılar Twitter’a (X) erişim sağlayamadığını sosyal medyadan paylaştı. Peki son durum nedir? Açıklama yapıldı mı? İşte detaylar…

Tarlada robot devrimi! Geleceğin çiftçileri geliyor

Tarım sektörü, teknolojik bir dönüşümün eşiğinde. Otonom tarım robotları, yapay zeka (AI), nesnelerin interneti (IoT) ve hassas tarım teknolojileriyle donatılmış olarak tarlalarda boy gösterdi. Bu yenilikçi makineler, tohum ekiminden hasada, yabancı …

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …