Anadolu’nun kuşlu-çiçekli takvimi

Türkiye’nin Doğal Güzellikleri ve Baharın Coşkusu

Türkiye, iklim ve doğa açısından benzersiz bir konuma sahip bir ülkedir. Asya’nın batı sınırından Afrika’nın kuzeyine, Akdeniz’in doğusundan Avrasya-Rusya’nın güney sınırına kadar uzanmaktadır. Bu coğrafi konum sayesinde, diğer ülkelerde ilkbaharda görülen tek bir mevsimi değil, farklı irtifa ve coğrafi oluşumlar nedeniyle aynı kentte bile ardı ardına baharları yaşayabiliriz.

Anadolu’da binlerce yıldır bu özelliğiyle birlikte yaşayan topluluklar, doğanın mucizelerini ve baharın coşkusunu emekleriyle harmanlamaktadır. Arıcılar, arıların çiçeklere duyduğu tutku nedeniyle bahara ayak uydurmak zorundadır. Göçer çobanlar da yeşilin izini sürerek baharı takip eder. Yaylacılık geleneği, ovalardan obalara ve dağlara uzanan bir kültürü temsil eder. Yarı göçebe topluluklar da bahara bağlı yaşamlarını sürdürmektedir. Baharın tadını çıkarmak isteyenler için özel seyahat önerilerimiz mevcut…

Müjdeci Kırlangıçlar

Mart ayında Ege ve Batı Akdeniz’in alçak kesimlerinde ve ovalarında ilk kırlangıçlar ile çayırlarda anemonlar görülmeye başlar. Bu, erken baharın göstergesidir ve makilikler ile orman açıklıklarında kendinizi ödüllendirme vaktiniz gelmiş demektir. Nisan sonuna doğru Kaz Dağları’nın kuzey kısmı, İzmir’in Bozdağ ve Muğla’nın Akdağ yaylaları gibi bölgelere yol alarak ters laleleri görebilirsiniz. Antalya, Mersin ve Adana gibi bölgelerde seçenekler daha da fazladır. Denize sırtınızı verdiğinizde Toroslar’a tırmanarak deniz seviyesindeki baharı yakalayabilirsiniz. Antalya’da Beydağları ve Akseki İbradı, Mersin’de Mut, Adana’da Aladağlar listenin ilk sıralarında olmalıdır. Bu bölgeler, endemik bitkileri ve yarı göçer hayvancılık kültürleri ile dikkat çekmektedir.

Toy Düğünü

Orta Anadolu’da, geniş bozkır ekosistemlerinin olduğu yerlerde bahar diğer bölgelere göre daha etkileyicidir. Sarı, gri, boz ve beyazın hakim olduğu bu düzlükler, baharla birlikte yeşile bürünür. Bu düzlüklerin vazgeçilmez kuşları toygarlar, üreme ötüşleriyle hemen her yerde düğün havasını yaşatır. Doğal bozkırlar hızla tarım alanlarına dönüşse de Tuz Gölü’nün batısı ve güneyi ile Cihanbeyli ve Eskil çevresinde doğal tuzcul bozkırlar bulunabilir. Ayrıca Seyfe Gölü-Yozgat arasındaki uçsuz bucaksız ovada epic bahar manzaraları gözlemleyebilirsiniz.

Doğu’da Bahar Keyfi

Doğuya doğru ilerledikçe yükseklik artar ve daha dağlık bir yapıyla karşılaşırız. Bu durum, ovalarda ve yaylalarda farklı bahar manzaralarının keşfedilmesine olanak tanır. Kars ve Ardahan gibi bölgelerde bahar daha geç gelir ve akarsu yarıkları özellikle drone fotografcıları için güzel kareler sunar. Yüksekova ve Hakkari merkezinden ulaşabileceğiniz Cilo Dağları’nın yaylaları, mayıs ayına kadar ters lalelerle kaplanır. biraz kuzeydeki Ağrı Dağı’nın eteklerinde Doğu Beyazıt sazlıkları ise görmeye değerdir. Doğu Karadeniz’e doğru yol aldıkça, deniz kıyılarından ormanlara ve yaylalara doğru ilerleriz. Karadeniz yaylalarında inanılmaz miktarda çiçekle karşılaşacaksınız. Ayrıca bu bölgenin özgün kuş türü ‘huş tavuğu’ ile karşılaşma şansınız bulunmaktadır.

Related Posts

HÜRREMŞEHR FÜZESİ NEDİR, MENZİL HIZI VE ETKİLERİ NELERDİR? Hürremşehr füze ne demek, etki alanı nedir, ne kadar zarar verir? İran’ın ‘canavar füzesi’ özellikleri ve etkileri!

İran ve İsrail arasında devam eden saldırılar 6. gününde sürerken, İran yeni bir hipersonik füze dalgası başlattığını açıkladı. Buna Karşın Tahran yönetimi, gelişmiş balistik füzesi Hürremşehr’i henüz kullanmadı. Asker sayısı bakımından Dünya’da 13.büyük güç olan İran’ın Hürremşehr hipersonik füzesi de gündeme geldi. Hayber (Hürremşehr-4) adı verilen orta menzilli balistik füze, 1500 kilogram savaş başlığı taşıyabiliyor. Karadan karaya 2 bin kilometre menzile sahip sıvı yakıtlı olan hürremşehr füzesi, ağır yük taşıma kapasitesi nedeniyle nükleer savaş başlığı taşıma potansiyeline sahip. Peki, Hürremşehr füze ne demek, etki alanı nedir, ne kadar zarar verir? Hürremşehr füzesi menzil hızı ve etkileri nelerdir? İşte, hürremşehr füzesi özellikleri ve etkileri hakkında ayrıntılı bilgiler.

Bülent Arınç ve Gülten Kışanak’ın da konuşmacı olduğu “Barışın Yolunu Açmak” konferansı İstanbul’da

Kürt sorununda çözümün neresindeyiz? Sürecin barış ve demokrasiye evrilebilmesi için hangi ortak politikalar üretilmeli? Barışı kazanmak için hangi acil adımlar atılmalı? yapılması gereken hukuki ve idari düzenlemeler nelerdir?

Savan Günay kimdir, nereli, neden öldü? Kanser tedavisini bulduğunu iddia eden Savan Günay evinde ölü bulundu..

Savan Günay kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 1967 doğumlu olan Savan Günay, tıp eğitimi aldıktan sonra uzun yıllar doktorluk yaptı. Kanser tedavisi üzerine yaptığı iddialar ile dikkat çeken Günay, aynı zamanda alternatif tıp alanındaki çalışmalarıyla da biliniyordu. Peki, Savan Günay kimdir, nereli, neden öldü? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.

29. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk sürprizleri: Katedral ve Biz Kimiz?

29. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk sürprizleri: Katedral ve Biz Kimiz?

SON DEPREMLER: 15 Haziran Kandilli Rasathanesi son dakika deprem haberleri

Son dakika deprem haberleri yakından takip ediliyor. Son depremler, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve çevresinde günün ilk saatleri itibariyle sarsıntı hisseden pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Yurdun birçok noktasında meydana gelen son depremler, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Konu ile ilgili son gelişme de Kahramanmaraş bölgesinden geldi. Peki, deprem mi oldu, nerede oldu? İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamalara göre son depremler listesi..

MUHARREM AYI BAŞLANGICI 2025 DİYANET TAKVİMİ || Geri sayım başladı! Muharrem ayı ne zaman başlayacak, Aşure günü ne zaman?

Kurban Bayramının gelişi (Zilhicce Ayı 10 – 11 – 12 – 13) ile birlikte Muharrem Ayı’nın başlangıcına bir aydan kısa süresi kalmasıyla birlikte gözler Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihine çevrildi. Bu bağlamda inananlar “Aşure Günü 2025 ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?” sorusunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki Aşure Günü Muharrem Ayı’nın 10. günü olarak kabul ediliyor. Miladi ve Hicri Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Aşure Günü tarihi her yıl değişik tarihlere denk geliyor.  Peki, Aşure Günü ne zaman? 2025 yılı Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…