Almanya Türkiye kadar olamadı: Fark attık

Asgari Ücretliler için Enflasyon: Almanya ve Türkiye Karşılaştırması

Almanya, geçtiğimiz yılı %2.6 enflasyonla kapattı ve bu yıl Nisan ayında enflasyon %2,1 olarak gerçekleşti. Ocak ayında %2,3 olan enflasyonun düşüş eğilimini sürdürdü.

Türkiye ise geçtiğimiz yılı %47 enflasyonla kapatırken, TÜİK’in Nisan ayı verilerine göre aylık %3,00 oranında artış yaşanırken yıllık enflasyon %37,86 seviyesine yükseldi.

Evlerinde enflasyon oranlarına bağlı olarak hisseden Almanya ve Türkiye’deki asgari ücretlilerin harcama kabiliyeti de karşılaştırıldı.

ALMANYA TÜRKİYE’Yİ GEÇEMEDİ: FARK ACI

CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye’de vatandaşın temel ihtiyaçları olan makarna, un, yağ, bakliyat gibi ürünlerin pahalı olduğunu belirtirken, aynı ürünlerin Almanya’daki marketlerde neredeyse yarı fiyata satıldığını dile getirdi.

Bakırlıoğlu, “Eskiden Avrupa pahalı derdik. Şimdi Almanya’daki marketlerde yağ, un, makarna gibi temel gıdalar Türkiye’den daha ucuz. Et ve süt ürünleri arasında büyük fiyat farkları var. Asgari ücretli, alım gücünü kaybetmiş, temel ihtiyaçlara bile yetemiyor. Bu durum kabul edilemez bir yoksulluk ve adaletsizliktir. Türkiye, Avrupalılar için bile oldukça pahalı hale geldi” dedi.

ET VE SÜTTE FİYAT FARKI ACITAN DURUM

Türkiye ve Almanya’da bulunan iki farklı marketteki temel gıda ürünlerinin fiyatlarını karşılaştıran Bakırlıoğlu, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kâr amacı gütmüyor’ dediği Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin fiyatlarına ve yaygın markalara göre fiyatlarına baktık. Türkiye’deki asgari ücretli 2.940 lira harcayarak temel gıdalardan oluşan sepetini doldurabilirken, Almanya’daki asgari ücretli sadece 88.90 Euro’ya aynı sepeti alabiliyor.”

“Almanya’da asgari ücretli kilogram tavuğu 4 Euro’ya yerken, Türkiye’deki asgari ücretli aynı tavuğu 175 liraya alabiliyor. Almanya’da asgari ücretli maaşıyla 450 kilo tavuk alabilirken, Türkiye’de sadece 126 kilo alabiliyor. Türkiye’de Big Mac menü 320 lira, Almanya’da 12.49 Euro. Almanya’da asgari ücretli bin 651 litre süt alabilirken, Türkiye’de sadece 526 litre süt alınabiliyor.”

Related Posts

“İhtiyaç kredisi faizi yüzde 72! Bu mudur yönetmek?”

Türkiye’de ekonomik krizin etkileri sokakta daha da görünür hale gelirken, esnafın yaşadığı zorluklar dikkat çekici boyutlara ulaştı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Sicil Gazetesi verilerine göre, 2025 yılının Ocak-Mayıs döneminde ülke genelinde 49 …

İsrail İran çatışması, küresel piyasalarda endişeleri beraberinde getirdi

13 Haziran tarihinde İsrail’in İran’a saldırısını başlatması sonrasında global piyasalar artan gerilimin etkisini hissetti

Emekli seyyanen zam istiyor

Milyonlarca emekli için Temmuz en kritik aylardan. Çünkü maaşlara 6 aylık enflasyon farkları yansıtılacak. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, tam da bu kritik süreçte emekliler için seyyanen zam talebini yineledi. Ergün …

Emtia piyasalarında jeopolitik risk etkisi

Emtia fiyatlarında tamamlanan haftada, makroekonomik veriler ile Orta Doğu’da İsrail ve İran arasındaki artan gerilim varlık fiyatları üzerinde etkili oldu.

TESK bölge toplantılarının üçüncüsü Adana’da yapıldı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Adana’da yapılan toplantılar üzerine açıklamalarda bulundu. Palandöken işyeri kiralarından alınan vergilere de değinerek ”Bugün 10 bin TL’ye tuttuğunuz bir dükkân, önümüzdeki yıl 16 bin TL’ye çıkacak. Üstelik bu 16 bin TL’nin yüzde 20’si kira stopajı olarak Maliye’ye yatırılacak. Bu kirayı alan mülk sahibi de ayrıca kendi vergisini verecek” dedi.

Kamu işçisine şaka gibi teklif

Hükümetten 600 bin kamu işçisini hiçe sayan zam teklifi geldi Teklif ilk 6 ay için yüzde 16, ikinci 6 ay için yüzde 8’de kaldı. Türk-İş Başkanı Atalay, bu teklifi kabul etmeyeceklerini açıklarken, kamu işçileri eyleme ve greve hazır olduklarını belirtti.