Sağlık sektörünü ve halk sağlığını tehdit eden sahte ilaç ticaretine karşı güvenlik güçleri tarafından, İstanbul’da gerçekleştirilen geniş çaplı bir operasyonda, kanser hastaları için hayati öneme sahip ilaçları sahte olarak üreten bir suç örgütü çökertildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonda piyasa değeri yaklaşık 2 milyar lira olan sahte ilaçların ele geçirildiğini açıkladı. 8 şüpheli yakalanırken, bunlardan 6’sı tutuklandı, 2’si ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şebekenin, sahte ilaç üretimi için 4 depo ve 1 imalathane kurduğu tespit edildi. Operasyon sırasında 5 milyon sahte ilaç, 100 bin boş ilaç kutusu, 32 bin marka etiketi, sahte ilaç yapımında kullanılan 9 dolum makinesi, 350 kilogram toz hammadde ve 60 adet çeşitli tıbbi malzeme ele geçirildi.
‘Ölümle sonuçlanabilir’
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, kaçak ve sahte ilaçların halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Bu vicdansız umut tacirleri amaçlarına ulaşmış olsaydı, bu sahte ilaçlar birçok hastanın hayatını kaybetmesine neden olacaktı. İlaca erişimde güvenilir tek adres yalnızca eczanelerdir. İnternette veya eczane dışı farklı mecralarda satışı yapılan ilaçların hepsi sahtedir, ölümcül olabilir” dedi. Üney, yalnızca sahte ilaçların değil, kontrolsüzce satılan vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerin de büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.
‘Sahtesi eczaneye giremez’
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan da sahte ve kaçak ilaçların halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, sahte ilaçların eczane zincirine girme şansının olmadığını söyledi. Özcan, “İlaçlarının tek yetkili satılabileceği yer eczanelerdir. Bunun dışında hiçbir kanaldan, hiçbir mecradan asla vatandaşların bir ilacı satın alma gafletinde bulunmamaları gerekir. Bir kanser hastasını düşünün, tedavisi de olamamış oluyor, hastalık ilerliyor. Çünkü ilaçlar belli bir sistem içinde zincirlenir ve sadece ilaç takip sistemi üzerinden eczanelere ulaşır. Eczanelerden satın alınan her ilaç güvenlidir” diye konuştu.Özcan “Maalesef sosyal medya kanallarında yabancı uyruklu kişilerin de birtakım satışlar yapmaya çalıştığını, bir yerlerden temin ettikleri, ilaç olmayan ürünleri hastalara verdiklerini tespit ediyoruz” dedi.
Hastalara tuzak kuruyorlar
■ Nisan 2024’te İstanbul’da 16 şüpheli yakalandı, piyasa değeri 50 milyon lirayı bulan yüklü miktarda sahte, kaçak ve bozuk ilaç ele geçirildi. Şüphelilerden 9’u tutuklandı.
■ Ağustos 2024’te İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen kaçak ilaç operasyonunda, aralarında 2 doktorun da bulunduğu 19 zanlı gözaltına alındı.
■ Eylül 2024’te Ağrı’da değeri 2 milyon 100 bin TL olan sahte botoks ve kas geliştirme ilaçları ele geçirildi.
■ Aralık 2024’te İstanbul’da polis ekipleri, 2 ayrı adrese yaptığı operasyonda 305 bin 227 adet cinsel gücü artırıcı ilaç denilerek satılan sahte ürünler ele geçirdi.
■ Gaziantep’te, Aralık 2024’te sahte ilaç üretimi ve ticaretiyle ilgili operasyon düzenlendi. Ekipler, 2 ayrı adreste yaptıkları aramalarda, 105.757 adet sahte ilaç ve bu ilaçların üretiminde kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirdi.
More Stories
Kayseri’de Silahlı Saldırı: 4 Gözaltı
Trump’ın Gazze planı: Ürdün’den destek!
90 yaşındaki Celil Gülen vasiyet etti, cenazesi ‘Murat 124’ ile taşındı