111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

BP’de Sorunlar Artıyor: 2025 Yılında Borçlar 27 Milyar Dolara Ulaşabilir

BP, Türkiye’de 111 yıldır hizmet veren bir şirket olarak zorlu bir dönemden geçiyor. Son verilere göre, 2025 yılında 23 milyar dolarlık borca ek olarak yaklaşık 4 milyar dolarlık borç daha eklenebilir. FTSE 100 endeksinde işlem gören şirket, bu durumu ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışı ve mevsimsel envanter etkileri olarak açıkladı.

Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların geri çekilmesiyle azalan gaz ve düşük karbonlu enerji üretimi, üretimi olumsuz etkileyebilir. Özellikle, geçen aralık ayında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasını ve ilgili üretim tesislerini başka bir şirkete sattıkları için bu durumun etkileri önemli.

BP Yönetimi Değişecek Mi?

Petrol üretiminde artış beklenirken, gaz pazarlama ve ticaret sonuçlarının zayıf olacağı tahmin ediliyor. BP, müşteri ve ürün bölümünün mevsimsel hacim düşüşleri nedeniyle ticaretin olumsuz etkileneceğini, ancak rafineri marjlarının güçlü kalacağını belirtiyor.

BP’nin Başkanı Helge Lund’un, uzun süredir eleştirilen yatırımcıların istifasını açıklamasının ardından şirketin geleceği belirsiz. Lund’un 2026’da ayrılacağı tahmin ediliyor. 62 yaşındaki Lund, geçmişte BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi önemli şirketlerde görev almıştı.

Bu haber, şirketin yenilenebilir enerjiye ayrılan fonu azaltarak petrol ve doğalgaz üretimine yönelmesiyle gündeme gelmişti. Ancak, bu değişimin bazı hissedarlar, özellikle %5 hisseye sahip olan aktivist yatırımcı Elliott Management tarafından eleştirildi.

Trump’un Politikaları ve Petrol Fiyatları

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları da petrol piyasalarını etkiliyor. Özellikle, Trump’ın ABD mallarına getirdiği gümrük vergileri, piyasalarda dalgalanmalara neden olarak petrol fiyatlarının düşmesine yol açtı.

Brent petrolün varil fiyatı, Trump’ın belirli açıklamaları sonrasında önemli ölçüde düşüş yaşayarak 63,29 dolara geriledi. Bu durum da petrol şirketlerinin geleceği üzerinde belirsizlik yaratıyor.

Related Posts

Antalya’da damacanadan bir bardak su, 1 lira 30 kuruşa doluyor

Bir damacana soluyun fiyatı 150 lira oldu. 19 litrelik damacanadan 95 bardak su çıkıyor. Böylece bir bardak su 1 lira 30 kuruşa içiliyor. Son 4 aydı 3 kez zan yiyen damacana suda fiyat artışı durmayacak gibi görülüyor.

Geçen yılın son çeyreğine ait iç turizm verileri açıklandı

Yurt içinde, geçen yılın son çeyreğinde 9 milyon 528 bin kişi seyahate etti.

İstanbul’da Dolar ve Avro Fiyatları Artış Gösterdi

İstanbul serbest piyasada dolar 38,2510 liradan, avro 44,1440 liradan güne başladı. Serbest piyasada 38,2490 liradan alınan dolar, 38,2510 liradan satılıyor. 44,1420 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 44,1440 lira olarak belirlendi. Dün doların …

TOGG’da üst düzey ayrılık

Türkiye’nin Otomobili Girişimi TOGG’da tasarım süreçlerine liderlik eden Berkan Kaplan, görevinden ayrıldığını duyurdu. 2019’dan beri TOGG bünyesinde çalışan ve T10X ile T10F modellerinin geliştirilmesinde önemli rol oynayan Kaplan, LinkedIn hesabından duygusal bir veda mesajı yayınladı.

T625 GÖKBEY’e Hatıra Parası

TUSAŞ’ın yerli helikopteri T625 GÖKBEY, Darphane’nin ‘Savunma Sanayi Serisi’ para ile tanıtıldı.

Trabzon’da Balık Fiyatları: Mezgit ve İstavrit 250 Lira

Trabzon’da balıkçı tezgahlarında mezgit ve istavrit, kilogramı 250 liradan alıcı buluyor. Ortahisar ilçesindeki Moloz mevkisinde yer alan balıkçı tezgahlarında levrek, barbun ve çipura kilogramı 350, istavrit ve mezgit 250, alabalık ile somon ise …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir